Home » Tips » Actieradius

 

Actieradius

 

De eerste vraag die iedereen stelt bij aanschaf van zijn/haar  elektrische fiets is de volgende:

"Hoe ver kan ik met 1 batterijlading fietsen ?"

 

Het antwoord op deze vraag is niet heel eenvoudig. 

 

Laten wij een voorbeeld geven met een accu van 36 Volt en 10 Ah. Een volle accu kan een uur lang een spanning leveren van 36x10= 360Watt. Onze fietsen zijn uitgerust met een 250Watt motor (250Watt is voorlopig nog het maximaal toegestane vermogen voor een E-bike) en de maximale snelheid van een Elektrische fiets is afgeregeld op 25Km/h.

 

In theorie kunt u met deze accu dus 360Wh : 250 watt = 1,44 uur x 25Km =  36 kilometer rijden.

Dit is met volle ondersteuning !

 

Natuurlijk zijn er tal van factoren die ieder voor zich (mede) invloed hebben op de actieradius.

 

1) Het gewicht van de berijder,

2) Weersomstandigheden met name; wind en temperatuur (25 graden is ideaal !),

3) Gekozen versnelling en gekozen ondersteuning niveau,

4) Veel stoppen en weer opstarten of continue op eenzelfde snelheid rijden,

5) Bandenspanning (een te lage bandenspanning zorgt voor véél weerstand !)

6) Vlakke weg of rijden op hellingen of in de bergen,

7) De conditie van het wegdek,

8) Het type sensor dat de fiets gebruikt (snelheid- of krachtsensor).

 

Dit zijn er al heel wat factoren en toch zijn er nog meer,  echter zijn deze voor u als gebruiker niet te beïnvloeden.

 

Zo is onder andere het rendement van zowel de gebruikte motor als ook die van de gekozen versnellingsnaaf van invloed. Een motor met een ingebouwde vertraging (planeetvertraging) heeft een hogere mechanische weerstand dan een direct drive motor. Hierdoor gaat energie verloren die wel uit uw batterij wordt opgenomen maar uiteindelijk niet wordt afgegeven aan de uitgaande as.

 

Een andere factor is de controller (noem dit de besturingscomputer van uw elektrische fiets)

Dit apparaatje bepaalt  bij voorbeeld wat het maximale vermogen is dat wordt afgegeven aan de motor. Is dit vermogen hoger, dan heeft uw fiets meer kracht, maar daar levert u dan wel bereik voor in. Daarnaast is er een curve ingebouwd die de acceleratie van de motor mede bepaalt. Hoe stijler deze curve, hoe enthousiaster uw elektrische fiets van de plaats wil, maar ook dit kost weer extra energie.


De vraag is dus een zeer terechte, echter het antwoord is nagenoeg altijd onjuist.

 

Trenergy past in haar elektrische fietsen batterijen toe van de merken Samsung.

 

De gegeven technische informatie benoemt een afstand die in gemiddelde omstandigheden bereikbaar is, echter in de meest ongunstige situatie is het bereik wellicht maar 36km, zoals hierboven in het rekenvoorbeeld of  150 km in de meest gunstige omstandigheid.

 

Het is dus zaak om bij de aanschaf van uw elektrische fiets niet alleen te kijken naar het voltage en het aantal Ah van de accu, maar ook naar de samenstelling van de accu.

 

Trenergy elektrische fietsen zijn uitgerust met Samsung batterijen.

 

De samenstelling van de accu is NiMnCo (Nikkel, Mangaan en Cobalt)  Deze accu's zijn doorgaans krachtiger en hebben een groter bereik dan een LifePo4 accu.

 

Een LifePo4 accu kan met ca. 800 keer opladen, heeft een grotere bouwvorm en een hoger gewicht, daarnaast een minder groot bereik per Ah. Tevens heeft een LifePo4 accu veel last van koud weer en loopt de capaciteit van de accu achteruit bij lagere temperaturen.

 

De NiMhCo accu daarentegen heeft een compacte en lichte bouwvorm. Deze samenstelling is doorgaans krachtiger en heeft een groter bereik per Ah. Koud weer heeft minder negatieve invloed op de capaciteit. In tegenstelling tot de LifePo4 accu kan met een NiMhCo accu minder vaak opladen ca. 600 keer.

 

Gaan we echter van een gemiddelde actieradius van 80 km per batterijlading uit bij 500 ladingen, gaat de batterij nog steeds 40.000 kilometer mee.

 

Hoeveel gaat u per jaar met uw Elektrische fiets rijden ?